
מקצוע הרפואה הינו מקצוע חשוב ותובעני מאוד ומי שבחר במקצוע זה לקח לידיו אחריות עצומה לשמירת בריאות מטופליו.
בכדי שרופא ייבצע את תפקידו נאמה במקצועיות ואחריות מצופה ממנו לנהוג לפי פרקטיקה מקובל ראויה,
פרקטיקה זו מציינת מהן הפעולות של "הרופא הסביר" יחד עם זאת רפואה היא לא תמיד שחור או לבן וישנם מצבים של ניסוי ותהייה בין מטופל למטופל.
לעיתים הטיפול מצליח והחולה נפטר, לעיתים הטיפול כשל והמטופל נפטר, לעיתים הטיפול צלח והמטופל נותר עם נזקים רבים…. נכויות קשות, פגיעה באיכות החיים, קיצור תוחלת החיים ואף במקרים קשים גם מוות.
אז מתי אנחנו יכולים לקבוע שהייתה רשלנות רפואית?
כאשר הרופא או מי מטעם הגוף הרפואי פעל שלא לפי סטנדרט רפואי סביר (הסטנדרט נקבע עפ"י פרוטוקולים רפואיים ונהלים מסודרים) ואותה הפעולה גרמה לנזק עבור המטופל.
איך עליי להוכיח שאכן חוויתי רשלנות רפואית?
אדם פרטי שאיננו רופא לא יכול להוכיח שאכן חווה רשלנות רפואית לשם כך יש לפנות לייעוץ עם מומחה בתחום הרלוונטי אשר יוכיח בחוו"ד משפטית מלאה ומפורטת מדוע אותו רופא לא פעל לפי הפרקטיקה הנהוגה, מהם הנזקים שנגרמו ומה היה קורה אילו היו מטפלים באותו מטופל כראוי.
בכדי שהרופא יוכל לכתוב את חוו"ד יש להעביר לעיונו את כל החומר הרפואי של המטופל.
מה קורה אם אין מספיק תיעוד או שהגוף הרפואי מחק נתונים?
במצב בו הגוף הרפואי לא ערך תיעוד מספק שמתאר את כל הטיפול שקיבל המטופל דבר זה יכול להטות את כף לטובת המטופל וחובת ההוכחה תוטל על הצד שכנגד להוכיח שהם אכן פעלו עפ"י הפרקטיקה.
פגיעה באוטונומיה מהי?
זהו מקרה בו פגעו במטופל ע"י אי מסירת מידע מלא באשר לאופציות הטיפול העומדות בפניו,
חוק זכויות החולה מחייב את הגוף הרפואי למסירת כל האפשרויות העומדות בפני המטופל לצורך מתן הטיפול ורק לאחר מכן קבלת הסכמתו של המטופל לביצוע הפעולה הנדרשת.
לדוגמא כאשר לא הוסברה אופציית טיפול שהיא פחות מסוכנת ויכולה לגרום לנזקים קטנים יותר בביצועה וכתוצאה מחוסר המידע המטופל בחר באופציה שהותירה אותו עם נכות קשה גם אם לא הייתה רשלנות בטיפול בו.
איך קובעים מהו הנזק שנגרם למטופל?
השאלה אולי הכי חשוב בתיק רשלנות רפואית הינה מהו הנזק שנגרם למטופל כתוצאה מאותה בחירה של רופא/ מוסד רפואי והאם אותה בחירה הותירה נזק גדול יותר אילולא המטופל היה מקבל טיפול תקין.
לדוגמא: אם אדם ביצע צילום רנטגן בשל דלקת ריאות ובממצאי הצילום התגלה גידול סרטני אך אף אחד מהרופאים לא נתנו התייחסות לגידול והמשיכו לתת טיפול עבור דלקת הריאות ולימים הגידול גדל והתגלה בהמשך כגידול אלים יותר ואגרסיבי יותר, אנו צריכים לקבוע מהי הדלתא שנותרה בין מועד הגילוי למועד שהיו יכולים לגלות את המחלה.
הנזקים אותם לתבוע הם:
• עלויות בגין טיפולים, נסיעות הוצאות של תרופות וכו.
• קיצור תוחלת החיים.
• כאב וסבל
• הוצאות רפואיות שלא היו יוצאות אילולא היו מטפלים נכון.
• עזרת הזולת